Artiklar om Kaukasisk Ovtjarka

Publicerad: 2007-05-02 22:35 i Dala-Demokraten

Kaukasiska herdehundar håller vargen på avstånd

VANSBRO Hundarna är riktiga charmtroll. Elisabet Palmberg i Laxtjärn, tre mil söder om Vansbro, är den enda uppfödaren i landet av kaukasiska herdehundar av rasen Kavkazskaja Ovtjarka. Rasen används fortfarande till sin ursprungliga uppgift att vara herdehund. I de kaukasiska bergen, mellan Svarta havet och kaspiska havet, är de hjordens försvar mot varg, björn, bergslejon och främmande människor.

- De förekommer även mycket i Ryssland, Georgien, Azerbajdzjan och Armeinien där de än i dag har sina ursprungliga arbetsuppgifter kvar, berättar Elisabet Palmberg. Hundrasen har används i forna Sovjets armé som patrullerande hund. Även vid Berlinmuren var den patrullhund.

Tittar nyfiket
För elva år sedan köpte hon sin första hund. När DD kommer på besök i Laxtjärn är det tyst och fridfullt utanför hennes hus. Några oskyldiga hundskall hörs ändå från baksidan av huset. De fem valparna som finns kvar från sista kullen som föddes för elva veckor sedan tittar nyfiket när DD:s reporter tittar ut genom köksfönstret. - De här hundarna borde även användas mer här i landet för att skydda får och andra tamdjur, säger Elisabet Palmberg. Några av de valpar hon fött upp på hennes kennel har köpts av hästägare. - Som ägare bör man ha vissa egenskaper som tålamod och även kunskaper om vilda djur. Hon är övertygad om att man måste kunna läsa hundens språk och signaler och kunna ge de rätta signalerna. I stort menar hon att det krävs att man ska tycka om en hund med mycket egna idéer.

Trevliga hundar
- De är trevliga hundar som har kvar egenskaper som vi i ett socialt samhälle för länge sedan avlat bort på våra hundar, säger Elisabet Palmberg. De små valparna är riktiga personligheter. Det kan man även förstå att hennes fem vuxna hundar är när de släpps ut i trädgården. Hanhunden ”Ares” som är pappa till valparna importerade hon från Polen förra året. Det är en ståtlig herre med en mankhöjd på 85 centimeter. - Jag hade en varg som gått här utanför huset förra vintern och det kunde jag även märka på hundarnas reaktion, säger Elisabet Palmberg.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se


Publicerad: den 19 juni 1999 i Dala-Demokraten

Sju kaukasiska valpar med kamp mot vargen i blodet

VANSBRO En lycklig tilldragelse har ägt rum i Laxtjärn tre mil söder om Vansbro. Den kaukasiska herdehunden Deppi har nedkommit med sju valpar! Fyra hanvalpar och tre tikar blev resultatet av ett besök i Finland, där Deppi "blev med valp".

De sju små hundarna är riktiga charmtroll
Vid DD:s besök har de hunnit bli sju veckor och de väger sju kilo per valp, ungefär. På sju veckor har det alltså växt upp 50 kilo valp i Laxtjärn. I höstas skrev DD om Elisabet Palmbergs två kaukasiska herdehundar, tiken Deppi och hanhunden Maffe.

En sak gör hundarna mycket intressanta, i Västerdalarna, Georgien och Armenien
Rasen används fortfarande till sin ursprungliga uppgift att vara herdehund. I de kaukasiska bergen, mellan Svarta havet och Kaspiska havet, är de hjordens försvar mot varg.Detta är än i dag vanligt i de oroliga nationerna Georgien, Azerbajdzjan och Armenien. Hundrasen finns i Ryssland också. Tiken Deppi kommer från Estland.

Hanhunden generad
Deppi är fem år gammal och hanhunden Maffe är tikens son. När "morsan" nedkom med sju valpar blev Maffe generad. Men han nosar intresserat på halvsyskonen när tillfälle ges. Tiken tillåter hanhunden att närma sig valparna. När Deppi är på annat håll får Maffe komma fram till dem. "Han ser så lycklig ut då". Deppi har inte längre mjölk så det räcker åt kullen. Men hon ger dem i alla fall di morgon och kväll. När alla valparna är ute på gården går tiken helst för sig själv.

Välling och filmjölk
Valparna äter också uppblött torrfoder, välling och filmjölk. Deppi är inte överdrivet beskyddande, även tillfälliga besökare kan ta upp en valp i knät. De små valparna har blivit riktiga personligheter. Ett tu tre kan de börja skälla på varandra. En av dem sover nästan aldrig utan går och pysslar med allt annat. - Min favorit är "Gogubben", säger Elisabet. Han kravlade först ur lådan och han lärde sig skälla först. - Men det blir ingenting gjort här på gården, blomlanden dom bara växer igen. Elisabet Palmberg har varit fodervärd åt tiken Deppi och hon får nu behålla en valp ur kullen. Det finns många historier om rasens mod i närkamp med varg. Den förväntas också kunna ställa björn. En kaukasisk herdehund är perfekt som vakthund och den kan ta en fajt med vargen. Men det blir nog inte aktuellt i Laxtjärn.

CURT NILSSON
0281-713 43


Publicerad: den 18 november 1998 i Dala-Demokraten

Kaukasisk herdehund ett vapen mot vargen

VANSBRO I Laxtjärn söder om Vansbro bor Elisabet Palmberg och hennes två kaukasiska herdehundar. Hundrasen som kan bli fårägarnas försvar mot vargen?

Rasen används fortfarande i sin ursprungliga uppgift som vaktande herdehund i de kaukasiska bergen. I området mellan Svarta havet och Kapiska havet. Deppi och Maffe Hundarna finns således i bland annat de oroliga nationerna Georgien, Aserbajdsan och Armenien. Elisabet i Laxtjärn har en tik och en hanhund. Det är femåriga tiken Deppi och treåriga sonen och hanhunden Maffe. Deppi kommer ursprungligen från Estland. Tiken fick som valp sina öron kuperade. Man gör så för att öronen inte ska skadas i slagsmål med varg eller för att de stora okuperade öronen inte ska förfrysa. Allt enligt en rysk beskrivning.

En uråldrig hund
Elisabet har sina hundar för sällskaps skull. Den kaukasiska herdehunden (Kavkazskaja ovtjarka) är en uråldrig bergshund, som försvarar ägaren och dennes hjord. Det finns många historier om hundens mod i närkamper med varg. Den förväntas även kunna ställa björn, tills en jägare hinner fram. Ståndskall på nalle!! Oftast lyder herdehunden endast den som den utsett till sin "herde". Enligt en beskrivning ska den vara kyligt ointresserad av andra än ägaren.

Valpar i sommar
Det stämmer inte på Deppi och Maffe i Laxtjärn. De kommer mot oss över gårdsplanen så snön sprutar och de vill gärna bli klappade och kliade. - Vi har inte mött varg här, men vi har sett djuren från bil, berättar Elisabet. - Kommer det en hel vargflock så blir det svårt, men en ensam varg tror jag en av mina hundar klarar.- Det ska bli valpar också. I sommar ska jag åka till Finland och få tiken betäckt.

En perfekt vakthund
En kaukasisk herdehund är ingen skällig hund, men en perfekt vakthund ändå. De går till anfall ljudlöst om någon beträder deras område. Inte heller detta gäller för Deppi och Maffe söder om Vansbro. De verkar mycket sällskapssjuka och man kan undra hur de skulle bete sig om de mötte en vild varg?

CURT NILSSON
0281-713 43